Hoe QR-codes een bijdrage kunnen leveren aan je organisatie

Marketeers worden vandaag de dag geconfronteerd met een duizelingwekkende lijst aan middelen en kanalen om aandacht van de doelgroep te krijgen.

Zo kun je bijvoorbeeld een QR- of barcode in een e-mail opnemen. Hiermee creëer je een persoonlijke coupon die kan worden ingeleverd tijdens een evenement of in een winkel. De ontvanger kan je e-mail afdrukken óf direct laten zien vanaf een mobiel apparaat.

Bij het scannen van de QR-code kan automatisch een reeks follow-up berichten per e-mail of SMS verstuurd worden.

QR-code toepassen

QR-codes kunnen op veel manieren toegepast worden. Via print, in-store, verpakkingen, advertenties, outdoor-advertising, en natuurlijk online. Waar het uiteindelijk allemaal om draait? Identificatie en verrijking van profielen met als uiteindelijk doel de database te vergroten,de conversie te verhogen, het versterken van het merk imago en vergroten van de betrokkenheid.

QR-codes in Event Marketing

Er zijn veel mogelijkheden om communicatie rondom evenementen te automatiseren. In dit artikel laat we een voorbeeld zien met inzet van een gepersonaliseerde QR-code in Webpower.

Agenda service

Stel je organiseert een evenement. Je begint als marketeer allereerst met het maken van een landingspagina voor het evenement met daarop een aanmeldformulier. Verder kun je agenda items toevoegen aan het desbetreffende evenement. Je kunt tevens een reminder instellen voor het versturen van een SMS. Hiervoor heb je uiteraard toestemming van de aanmelder nodig. Daarnaast is het voor de ontvanger mogelijk om de data (dag/tijdstip) uit de mailing direct op te nemen in de digitale agenda.

Evenement beheren

Is de zaalcapaciteit beperkt en wil je dat men een bericht te zien krijgt zodra de zaal vol is? Stel dan vooraf in hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn. Vraag aanvullende informatie via het aanmeldformulier, zoals eetwensen van de aanmelder en automatiseer het afmelden via e-mail of SMS.

Bevestigingse-mail

Direct na aanmelding stuur je een bevestigingsmail zodat de geïnteresseerde zeker weet dat hij/ zij aangemeld is. Deze e-mail is direct een kans ook om je sociale media kanalen te promoten. Denk aan bijvoorbeeld een Twitter-account, Facebook-account of een speciaal ontwikkelde app voor dit specifieke evenement. Op deze manier kunnen geïnteresseerden voorafgaand, tijdens en na het evenement onderling met elkaar communiceren en kennis delen.

Gepersonaliseerde QR-code

Voor dit evenement maken we gebruik van een gepersonaliseerde QR-code. In de herinnerings-mail die je 2 of 3 dagen voorafgaand aan een evenement verstuurt neem je de code als afbeelding op welke tegelijkertijd dient als het persoonlijke toegangsbewijs. Het e-ticket kan geprint worden, maar het is ook mogelijk om de QR-code vanaf het mobiele apparaat te scannen.

In navolging kun je – mits je hier toestemming voor hebt gevraagd en gekregen – bijvoorbeeld 1 dag van tevoren een SMS-bericht of een notificatiebericht vanuit de specifieke App versturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan serviceberichten met praktische informatie over tijden, de bereikbaarheid en parkeermogelijkheden. Daarnaast kun je een afmeldbutton in de herinneringse-mail opnemen, om hiermee vooraf een betere inschatting van het aantal bezoekers te kunnen maken.

Gedurende het evenement zijn zowel social media als SMS geschikte communicatiekanalen. Social media is uitermate geschikt om het evenement als geheel en specifieke programma-onderdelen te promoten. Maar ook voor het onderling delen van meningen, kennis als ook impressies.

Relevante opvolging

Via het gepersonaliseerde e-ticket weet je exact wie bij welke sessie is geweest. Zo kun je naderhand presentaties en overige relevante informatie sturen. En ter verbetering van het evenement gericht vragen stellen over het evenement en de bijgewoonde sessie(s) middels een enquêtemail. De vragen kunnen betrekking hebben op ‘hoe ben je geattendeerd op dit evenement’, beoordeling van de organisatie van het evenement als geheel, een rapportcijfer per presentatie, welke onderwerpen gemist, welke andere vergelijkbare evenementen bezoek je. Gebruik de enquêtemail en bedankpagina voor het promoten van toekomstige evenementen, die vergelijkbaar karakter hebben.

Rate this article
Negative ratePositive rate (+1 rating, 1 votes)