Resultaat van e-mailcampagnes in Google Analytics

Naast het plaatsten van conversiepixels kan je het klikgedrag ook achterhalen via Google Analytics. Door link tagging maak je de hyperlinks van je e-mail meetbaar. Vervolgens kan je via Google Analytics het gedrag bekijken, leer je je contacten steeds beter kennen en kan je hierop inspelen met de inhoud van je e-mails.

Krijg waardevolle informatie door link tags

Voorbeeld van een link tag: http://www.webpower.eu/nl/nieuw-in-versie-10-5-van-webpower/?utm_source=webpower&utm_medium=email&utm_content=&utm_campaign=2015-11%20Product%20Nieuwsbrief%20NL

Waar moet je op letten bij link tagging?

Om te voorkomen dat er een chaos aan tags en informatie in Google Analytics verschijnt, adviseren wij je tags als volgt op te zetten.

1. Zorg voor een consistent gebruik van tags door dezelfde tags binnen de organisatie te gebruiken.
  2. Maak specifieke afspraken over hoofdlettergebruik, want tags zijn hoofdlettergevoelig.
  3. Houd het simpel. Hanteer zo kort mogelijke, logische tags.
  4. Gebruik minimaal de tags campagne, bron en medium. Bijvoorbeeld
    http://www.webpower.eu/nl/marketingoplossingen/event-marketing/?utm_campaign=webpowernieuwsbriefnovember&utm_medium=email&utm_source=webpower
  5. Houd rekening met subdomeinen en landen.
  6. Zorg voor de juiste codering van spaties: %20.

Hoe creëer je link tags?

Je hebt 2 mogelijkheden voor het creëren van link tags. De eerste is automatisch via Webpower waarbij je per campagne zowel vaste waarden als variabelen kunt hanteren. Het voordeel is dat je dit eenmalig instelt en je hier geen tijd meer aan kwijt bent per e-mail.

Je kunt bijvoorbeeld als vaste waarde ‘medium=email’ instellen en kiezen om ook de volgende variabelen gebruiken: {$campaignName}, {$mailingName}, {$linkName}, {$CAMPAIGN_ID}, {$MAILING_ID}, {$date=%Y%m%d} en alle beschikbare abonneevelden ({$email} et cetera).

Voorbeeld

Instelling in Webpower campagne:
utm_source=webpower&utm_medium=email&utm_content={$linkName}&utm_campaign={$mailingName}

Dit wordt dan deze link inclusief tags:
http://www.webpower.eu/nl/nieuw-in-versie-10-5-van-webpower/?utm_source=webpower&utm_medium=email&utm_content=&utm_campaign=2015-11%20Product%20Nieuwsbrief%20NL

De tweede optie is door handmatig de hyperlink met link tags te genereren via een URL-builder, bijvoorbeeld de URL-builder van Google. Deze links kan je gebruiken als link binnen je e-mail en dien je voor elke link apart te genereren.

Het resultaat van link tags

Via Google Analytics kan je het resultaat per campagne bekeken. Bij Acquisitie zie je de campagnes staan. Per campagne kan je nu de statistieken van het webverkeer terugzien en bijvoorbeeld welke doelen je hiermee hebt behaald. Ook geeft dit waardevolle informatie over de interesses van je contacten en welke artikelen leiden tot de gewenste doelen. utm