De basis van e-mailstatistieken

Je hebt je database gesegmenteerd, de content opgemaakt, je e-mail gepersonaliseerd en uiteindelijk verzonden. Dit alles om een zo groot mogelijk bereik van je boodschap te genereren en zo veel mogelijk contacten te activeren. En nu ben je benieuwd naar het resultaat! Maar hoe interpreteer je de statistieken van je e-mail? Waar staan deze aantallen en percentages voor? De basis van e-mailstatistieken is vastgelegd binnen de zogenaamde S.A.M.E. definitie.

S.A.M.E. definitie

S.A.M.E. staat voor Support the Adoption of Metrics for Email en is een standaard definitie van e-mailstatistieken, waarbij vastgesteld is wat de criteria zijn om onder andere als ‘unieke open’ of ‘unieke klik’ geteld te mogen worden. Ook worden de statistieken hier op een accurate, uniforme manier weergegeven en zijn daarom ook vergelijkbaar met andere ESP’s. Dit kan je gebruiken bij het interpreteren van de e-mailstatistieken en bij een benchmark tussen verschillende ESP’s.

Verzendcijfers

Totaal e-mails verzonden

Het totaal aantal verzonden e-mailberichten.

Hard bounces

Een hard bounce is een e-mailbericht dat wordt teruggestuurd naar de afzender, omdat het ontvangeradres ongeldig is. Een hard bounce kan optreden omdat het domein niet bestaat of omdat het ontvangeradres onbekend is. Het percentage van hard bouncers wordt berekend o.b.v. het totaal e-mails verzonden.

Soft bounces

Het aantal soft bounces. Een soft bounce is een e-mailbericht dat de mailserver van de ontvanger bereikt, maar teruggestuurd wordt voordat het de ontvanger bereikt. Een mogelijke oorzaak is een volle mailbox bij de ontvanger. Een soft bounce bericht zou op een ander tijdstip alsnog bezorgd kunnen worden. Het percentage van soft bounces wordt berekend o.b.v. het totaal e-mails verzonden.

Totaal e-mails geaccepteerd

Het totaal aantal geaccepteerde e-mailberichten. Dit is het aantal verzonden berichten minus hard- en soft bounces.Het percentage van totaal e-mail geaccepteerd wordt berekend o.b.v. het totaal e-mails verzonden.

Gegevens op basis van unieke abonnees

Verzonden

Het totaal aantal verzonden e-mails.

Geaccepteerd

Het totaal aantal geaccepteerde e-mails. Dit is het aantal verzonden berichten min hard- en soft bounces.

Geopend

Het unieke aantal ontvangers dat de mailing heeft gezien (zowel volledig geopend als binnen preview pane), geregistreerd via een tracking pixel OF als afbeeldingen worden geblokkeerd en de ontvanger klikt een willekeurige link, inclusief de unsubscribe link.

Geklikt

Het aantal unieke ontvangers dat op één of meerdere links in de e-mail klikt. Als één ontvanger op drie links klikt, telt dit als één unieke doorklik.

E-mail opens

Unieke e-mail renders

Het unieke aantal ontvangers dat de mailing heeft gezien (zowel volledig geopend als binnen preview pane), geregistreerd via een tracking pixel. Als een ontvanger de mailing meermaals opent, of als meerdere tracking pixel requests worden gemeten door forwarden van de mailing, dan geldt dit als één e-mail render per uniek e-mailadres.

Unieke opens

Het unieke aantal ontvangers dat de mailing heeft gezien (zowel volledig geopend als binnen preview pane), geregistreerd via een tracking pixel OF als afbeeldingen worden geblokkeerd en de ontvanger klikt een willekeurige link, inclusief de unsubscribe link. Het percentage van unieke opens wordt berekend o.b.v. het totaal e-mails geaccepteerd.

Unieke render ratio

Het percentage van unieke e-mail renders wordt berekend o.b.v. het totaal e-mails geaccepteerd.

Gemiddelde render ratio per ontvanger

Het totaal aantal renders gedeeld door het aantal unieke renders.

Klikcijfers

Unieke kliks

“Hoeveel unieke ontvangers klikten op één of meerdere links in de mailing?”
Als één ontvanger 3 links klikt, dan telt dit als één Unieke doorklik.

Totaal kliks

“Hoe vaak klikte een ontvanger op één of meerdere links in de mailing?”
Eén ontvanger die 3 verschillende links klikt resulteert in 3 Totale doorkliks.Het percentage totaal kliks wordt berekend o.b.v. het totaal e-mails geaccepteerd.

Doorklik ratio (CTR)

Het percentage unieke kliks wordt berekend o.b.v. het totaal e-mails geaccepteerd.

Klik/Open ratio (CTO)

Hoeveel ontvangers hebben geklikt? Dit wordt berekend als het aantal Unieke doorkliks gedeeld door Unieke e-mail renders.

Veelgestelde vragen

De basis van e-mailstatistieken

Ga naar statistieken en klik linksonder op statistieken via e-mail. Hier kun je aangeven na hoeveel dagen de statistieken moeten worden verzonden. Je zult dan zoveel dagen na elke verzending in de betreffende campagne de statistieken automatisch ontvangen. Geef ook aan naar welk e-mailadres de statistieken verstuurd moeten worden en in welke taal.

Je kunt makkelijk en snel rapporten van je e-mails vergelijken. Hierdoor kun je snel zien welke e-mails het goed doen. Het is zelfs mogelijk om e-mails uit verschillende campagnes te vergelijken.

Je doet dit door naar Statistieken > vergelijk statistieken te gaan. Klik op de menu’s en kies de campagne en e-mail die je wilt vergelijken. Klik op het icoon onder de twee menu’s om een andere e-mail toe te voegen aan de vergelijking, voer wederom de campagne en de e-mail in, herhaal dit proces om nog meer e-mails toe te voegen aan de vergelijking. Als je nogmaals op het icoon klikt onder de invoervelden, dan verwijder je de e-mail uit de vergelijking.

Je bent blij te zien dat je e-mail vaak is geopend, maar hoe kun je zeker zijn dat deze ook echt door elke groep van je klanten goed is geopend? Je hebt toch zeker niet voor niets de moeite genomen om je content te personaliseren?

Om dit te onderzoeken kun je de resultaten van je statistieken segmenteren. Dit doe je aan de hand van de gegevens die jij in je database hebt staan, het werkt dus alleen als je in je database concreet hebt gesegmenteerd. Hierdoor zie je bijvoorbeeld het verschil in open ratio tussen mannen en vrouwen, of de CTR per branche.

Je doet dit door in het samenvattingsoverzicht bij Statistieken rechtsboven op het trechtertje (trechter) te klikken. Je kunt vervolgens kiezen uit alle velden die jij in je database hebt, de enige voorwaarde die hieraan zit is dat het betreffende veld maximaal 30 verschillende waardes mag bevatten.

Het klikgedrag geeft veel informatie over hoe je mailing is ontvangen en welke artikelen de ontvangers interessant vinden. Om de kliks goed te kunnen meten moeten deze correct worden ingesteld. Als er geen kliknaam wordt toegevoegd, wordt de klik niet gemeten in de statistieken. Wanneer de links in de e-mail volledig zijn gevuld en de mailing wordt verstuurd, worden de kliks geregistreerd.

Een kliknaam toevoegen in de Webpower block-editor of in een HTML mail:

Vul alle titels bij links correct in.

Een kliknaam toevoegen in de Webpower drag & drop editor:

Geef bij elke url een kliknaam op

In de samenvatting van de statistieken worden het totaal aantal kliks en diverse klikpercentages getoond. Als je op de ‘I’ voor de klikpercentages klikt, zie je hoe hoe deze percentages zijn berekend.

Door op de link van bijvoorbeeld ‘unieke doorkliks’ te klikken, krijg je direct inzicht in de klikdetails. Hier zie je bijvoorbeeld op welke links er hoe vaak is geklikt. Het vergrootglas in de kolom details maakt het mogelijk nog verder in te zoomen zodat je kunt zien vanuit welk e-mailadres én IP-adres op welk moment is geklikt op de betreffende link. Via ‘kliks’ in het linkermenu kan je de kliks ook op vragen. Hier zie je dan ook de ‘clickmap’: een visuele weergave van je e-mail met daarbij getoond waar in je e-mail is geklikt en hoe vaak.

Binnen Webpower is er compleet submenu beschikbaar voor analyse van jouw e-mails. Maar waar begin je? En hoe interpreteer je de data? Na deze introductie weet jij de basis.

Je kunt de statistieken raadplegen via het menu Statistieken. Via de Samenvatting kan je de belangrijkste gegevens van jouw e-mail inzien en hierop inzoomen. Deze samenvatting kan je exporteren naar diverse bestandsformaten of het PDF bestand per e-mail delen met anderen.

Wist je dat… je de statistieken automatisch per e-mail kunt ontvangen? Dit stel je in via Statistieken > Statistieken via e-mail. de basis van statistieken

Segmentatie

Selecteer eerst je mailing om de gewenste statistieken te bekijken. Standaard wordt de laatste, definitief verzonden e-mail geselecteerd.

de basis van statistieken segmentatie

Klik op de naam om de mailing te wijzigen of een andere segmentatie te kiezen. de basis van statistieken segmentatie II

Samenvatting

Gebruikerstip: de basis van statistieken samenvattingBekijk de algemene statistieken om te bekijken hoeveel e-mails er zijn geaccepteerd.

Klik op de ‘i’ voor toelichting van de term. Bijvoorbeeld bij ‘unieke doorkliks’.

Details

Gebruikerstip: de basis van statistieken detailsKlik op de tekstlink van de samenvatting om de details te zien. Bij ‘unieke doorkliks’ kunt u bij de details zien op welke links er is geklikt.

Gebruik het vergrootglas om verder in te zoomen op de details. Zo kun je bekijken welke contacten hebben geklikt op deze informatie.

S.A.M.E.

De optie S.A.M.E. (Support the Adoption of Metrics for Email) is een standaard definitie van e-mail statistieken, waarbij vastgesteld is wat de criteria zijn om onder andere als ‘unieke open’ of ‘unieke klik’ geteld te mogen worden. Ook worden de statistieken hier op een accurate, uniforme manier weergegeven en zijn daarom ook vergelijkbaar met andere ESP’s (e-mail service providers). Dit kan worden gebruikt bij een benchmark tussen verschillende ESP’s.