Hoe bouw je een contactenlijst op?

Waarom zou je de moeite nemen om je eigen database op te bouwen, als je ook een lijst kan kopen of huren?

Het simpele antwoord? Als je geen toestemming hebt om iemand te mailen, dan moet je het gewoon niet doen. Het kan je het label ‘spammer’ opleveren. Als je te veel spamklachten krijgt, dan word je door je ESP gemarkeerd als spammer, wat erin resulteert dat je geblokkeerd wordt. Daarnaast kan het versturen van spam je ook nog een flinke boete opleveren.

Toestemming vragen met een double opt-in

Als iemand bevestigt: ‘ja, ik wil informatie van je ontvangen’, dan geven ze je toestemming. Vooraf aangevinkte boxen en boxen verstopt in de voorwaarden zijn geen goede manier om toestemming te krijgen. Het is wel toegestaan om je klanten te mailen.

Gefeliciteerd, iemand wil zich aanmelden voor je nieuwsbrief! Nu moet er een keuze gemaakt worden. Ga je voor een single of double opt-in?

Hoe makkelijker het proces, hoe meer mensen hun inschrijving zullen doorzetten en daardoor zal je dus een hoger aantal e-mailadressen in je database krijgen. Dit pleit voor single een opt-in: ‘laat je e-mailadres hier achter’. Echter moet je jezelf afvragen of je doel is om zoveel mogelijk e-mailadressen te verzamelen, ongeacht hoe goed ze zullen reageren op je aanbod in een later stadium? Of stuur je liever een nieuwsbrief met als doel meer te verkopen, en dus zoveel mogelijk reacties verzamelen?

Ga je voor een single of double opt-in?

Ervan uitgaande dat je kiest voor de tweede doelstelling, het is altijd handig om te kiezen voor een double opt-in. Dit betekent dat de persoon die zich inschrijft voor je nieuwsbrief een e-mail krijgt met een bevestigingslink. Deze persoon zal alleen geregistreerd worden voor de nieuwsbrief zodra ze op de link klikken. Op deze manier voorkom je dat je database vervuild raakt met niet-bestaande e-mailadressen en weet je zeker dat het adres behoort tot de persoon die zich inschrijft. Voor de duidelijkheid: wij pleiten voor een double opt-in.

Andere redenen om voor een double opt-in te kiezen:

• Uit onderzoek blijkt dat het aantal opens en kliks van mensen die zich via een double opt-in hebben geregistreerd veel hoger is dan van mensen die zich registreerden via een single opt-in!
  • Het is duidelijk dat het aantal bounces voor een double opt-in beduidend lager is dan bij een single opt-in. Immers zijn de e-mailadressen geverifieerd.
  • Het aantal afmeldingen is lager met een double opt-in. Waarschijnlijk omdat mensen meer tijd krijgen om na te denken of ze zich echt willen aanmelden voor de nieuwsbrief, zijn ze meer gemotiveerd en minder geneigd zich af te melden.

Alle reden dus om voor een double opt-in te kiezen, ook al zijn er meer afhakers tijdens het aanmeldproces.

Veelgestelde vragen

Hoe bouw je een contactenlijst op?

Ziet je import er zo uit:

karakterset

Dan heb je waarschijnlijk de verkeerde karakterset geselecteerd. Wanneer je een CSV-bestand gaat uploaden kies je bij karakterset voor Western Europe (ISO-8859-1).

karakterset

De databasevelden van een Overall-campagne staan op Overall-niveau.

Hoe voeg ik extra databasevelden aan overall campagnes?

Onder Overall vind je bij beheer > databasevelden alle databasevelden die al beschikbaar zijn. Wanneer je rechtsboven klikt op voeg toe, kun je extra velden toevoegen. Selecteer een veld en klik op Wijzig om een veld aan te passen. Let erop dat velden die je toevoegt of wijzigt in Overall, in alle Overall-campagnes zichtbaar zijn.

Bij het opbouwen van een CSV-bestand wordt de eerste regel meestal gebruikt voor de titel van de desbetreffende kolom. Wanneer de titel van een kolom overeen komt met de naam van een databaseveld, zal het Webpower platform deze automatisch herkennen.

Hoe zet ik een CSV bestand op

Wanneer alle informatie in het bestand compleet is sla je deze op als CSV (Comma-separated values).

Werk je op een Mac?

CSV-bestanden aangemaakt in Numbers, kunnen niet geïmporteerd worden. Wanneer je het bestand opnieuw opent in Microsoft Excel en opnieuw opslaat, kun je deze wel importeren.

Wanneer je een multilanguage campagne gebruikt, ben je verplicht om voor alle contacten een taal op te geven. Dit veld heet in de database lang.

Wanneer je, bijvoorbeeld, een Engelse mail maakt en deze gaat versturen, zullen alle Engelse abonnees deze mail ontvangen, dankzij het veld lang.

Lang wordt ook gebruikt voor systeempagina’s. Alle systeempagina’s zullen automatisch in de correcte taal voor de ontvanger verschijnen.

Onder beheer > databasevelden vind je alle databasevelden die al beschikbaar zijn. Wanneer je klikt op Voeg toe, kun je extra velden toevoegen.

Overall databaseveld en niet overall databaseveld

In Webpower kun je gebruik maken van een overall database, in koppeling met een overall campagne. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de overall-database, moet je eerst naar het overall niveau gaan (dropdown menu bij campagne kiezen). Op overall niveau kun je een databaseveld op dezelfde plek aanmaken. Een databaseveld dat je op overall-niveau aanmaakt, wordt beschikbaar in alle overall campagnes. Dit in tegenstelling tot een niet-overall databaseveld, dat alleen in een specifieke campagne beschikbaar wordt.

Bekijk onderstaande tutorial, die laat zien hoe een databaseveld toegevoegd kan worden. In dit geval gaat het om het databaseveld ’taal’.

In dit geval worden de te in te vullen opties voor het databaseveld ’taal’ al van tevoren gelimiteerd met alleen Engels en Nederland. Dit kan (onder andere) met het inputtype radio.

Onder beheer > databasevelden vind je alle databasevelden die beschikbaar zijn voor de abonnees. Het veld e-mail zal per default beschikbaar zijn. Wanneer je een multi language campagne maakt, ook het veld lang.

Groepen worden binnen Webpower gebruikt om de complete database van contacten te segmenteren. Je e-mail campagnes kan je zo beter afstemmen op de specifieke contactpersoon en zo persoonlijk mogelijk maken. Hoe beter je in staat bent om een e-mail te personaliseren, hoe groter de kans dat je e-mail wordt geopend en als relevant wordt ervaren.

In sommige situaties wil je een tijdelijke groep samenstellen om hen bijvoorbeeld eenmalig een e-mail te versturen. Als de e-mail verzonden is, dan kan je de groep weer verwijderen. Dit betekent dat alleen de groep niet meer bestaat, maar de contactgegevens blijven bestaan en statistieken worden niet beïnvloed.

Een alternatief is het aanmaken van een tijdelijke groep, die automatisch na 24 uur wordt verwijderd. Als je tmp_ voor de groepsnaam toevoegt, bijvoorbeeld tmp_import01122015, wordt deze automatisch weer verwijderd uit Webpower. Op deze manier behoud je het overzicht van de groepen in je database.

Contacten & segmentatie artikelen