Hoe stel je magic hidden fields in?

Magic hidden fields zijn databasevelden die hun eigen ’’magische’’ functie hebben. Een lijst met de beschikbare magic hidden fields kun je vinden in dit artikel, waarin ook wordt uitgelegd wat een magic hidden field doet. In dit artikel besteden we aan het instellen van de magic hidden fields. Het instellen van magic hidden fields is heel simpel. De eerste stap die gezet moet worden is het toevoegen van een nieuw veld via beheer > databasevelden. Dit doe je door op de knop ’’voeg toe’’ te klikken.

Het toevoegen van een magic hidden field in je database

Nadat je op ’’voeg toe’’ hebt geklikt, opent er een venster waar je een databaseveld kunt toevoegen. Let op: het is van belang dat je in het eerste tekstvak (veldnaam) de exacte benaming van het magic hidden field zet. Dit kan bijvoorbeeld dus sender_name zijn. Om de precieze benaming te zien, kun je dit artikel gebruiken. Het tekstvak ’’omschrijving’’ is minder belangrijk en dient meer als omschrijving van het databaseveld. Zet hier dus iets in wat het voor jezelf duidelijk maakt.

Het instellen van het datatype en het inputtype

Tijdens het toevoegen van een databaseveld moet je ook de keuze maken voor een bepaald datatype. Dit lijkt heel ingewikkeld, maar het valt mee. Het datatype bepaalt met welke waarden er gewerkt gaat worden. Een simpel (en veelvoorkomend) voorbeeld is het onderscheid tussen tekst (string) en getallen (integer of big integer). In dit artikel over datatypes leggen we de verschillende mogelijkheden uit. Ook de keuze welk inputtype er gebruikt moet worden lijkt lastiger dan het is. Het inputtype bepaalt hoe het databaseveld gevuld kan worden door een contact of door jou als beheerder. In het geval van magic hidden fields is het inputtype invullen niet nodig. Wil je hier toch meer over weten? Lees dan dit artikel over inputtypes.

Werken met de verschillende soorten magic hidden fields

Op het moment dat het databaseveld is aangemaakt verschilt de vervolgstap per magic hidden field. Voor de volgende (zelf bedienbare) magic hidden fields is er geen exacte vervolgstap:

• last_mail_date
  • last_open_date
  • last_click_date

Deze velden worden automatisch gevuld na een verzending. In deze velden wordt namelijk bijgehouden wanneer er voor het laatst naar iemand gemaild is, wanneer hij/zij de e-mail geopend heeft of wanneer hij/zij ergens op geklikt heeft.

Voor de volgende (zelf bedienbare) databasevelden moet er wel een vervolgstap gezet worden:

• sender_name
  • sender_email
  • reply_name
  • reply_email

Deze databasevelden moeten namelijk nog gevuld worden met de juiste informatie. De vier velden overschrijven de standaard instellingen: het e-mailadres dat bij sender_email komt te staan, wordt dus het e-mailadres waarvanuit gemaild wordt via Webpower, in tegenstelling tot het afzenderadres. Dit is niet per e-mail aan te passen, het gebeurt dus campagnebreed.

Hoe vul ik de databasevelden

Je kunt de databasevelden sender_name, sender_email, reply_name & reply_email vullen door in Excel de velden te noteren en deze vervolgens te vullen. Als het gaat om waarden die per persoon verschillen, dan is het noodzakelijk eerst een export te maken van de groep en de databasevelden in Excel toe te voegen. Vervolgens kan het CSV-bestand weer worden geupload naar Webpower.

Op het moment dat de ingevulde waarden voor iedereen gelijk zijn, hoeft de export niet gemaakt te worden. Het volstaat dan om de databasevelden met waarden in Excel te zetten op dezelfde manier als in bovenstaande afbeelding.

Het importeren van de magic hidden fields

Het aangemaakte Excel-bestand moet vervolgens als CSV-bestand worden geïmporteerd in Webpower. Dit kan via contacten > contacten uploaden.