De Flow aanmaken, wijzigen en publiceren

In dit artikel wordt uitgelegd hoe een flow aangemaakt, gewijzigd, gepubliceerd en verwijderd kan worden.

Aanmaken van de flow
Voor het aanmaken van een nieuwe flow ga je in Webpower naar de ‘automatisering’ tab. Kies daar voor ‘+ maak flow aan’. Een flow kan alleen aangemaakt worden in een bestaande campagne. Je maakt een nieuwe flow altijd aan in een bestaande campagne. Om een nieuwe flow te maken, is een aantal instellingen verplicht.

• Geef de flow een naam.
  • Beschrijf het doel van de flow.
  • Selecteer de groep (of groepen) die je wil gebruiken in de flow.
  • Bepaal wanneer je de flow wilt laten starten. Kies daarvoor uit drie opties. Meer lezen over de verschillen tussen de opties? Bekijk dan dit artikel op het kennisplatform.

Content invoegen in de flow
Je kunt content (e-mails en sms) in de flow invoegen op 2 verschillende manieren. Je kunt een bestaande e-mail of sms invoegen, maar je kunt ook nieuwe content aanmaken in de flow. De e-mail kun je daar niet helemaal afmaken. Er wordt alleen een naam en taal gevraagd voor het aanmaken van de e-mail. Het daadwerkelijk opmaken van de e-mail doe je via de reguliere content editor bij het tabje content. Let dus op dat er content gekoppeld is aan alle steps in de Flow Builder.

Wijzigen van de flow
In het overzichtsscherm, via het tabje automatisering, kun je je flow wijzigen. Dit kan alleen als flows niet gepubliceerd zijn, of als de Flow gepauzeerd wordt en vervolgens weer actief gezet wordt. Let op: Het pauzeren van een Flow heeft gevolgen, die hieronder worden beschreven. Voor het wijzigen van de flow dubbelklik je op de gewenste flow (of klik één keer en kies wijzig). Je kunt bijna alles binnen de flow wijzigen: van basisinstellingen tot het aanpassen van één actie. Het is niet mogelijk het startpunt van de flow te wijzigen. Als je dit wilt wijzigen, moet je een nieuwe flow aanmaken.

Het controleren van de flow
Webpower controleert de flow op verschillende zaken voor het voorkomen van fouten. De belangrijkste checks zijn:

• Zijn alle steps gelinkt aan elkaar?
  • Zijn alle steps ‘gevuld’ met e-mails, filters etc.?
  • Eindigt de flow niet met meerdere links naar dezelfde stappen?

Publiceren van de flow
Voordat je de flow kunt publiceren, moet je deze eerst sluiten. Je komt dan terecht op de overzichtspagina bij het tabje automatiseren. Vervolgens klik je eenmalig op de gewenste flow en kies je ‘publiceer’. Je komt op een nieuwe pagina terecht waarin de flow voor een laatste keer gecontroleerd wordt. Is er een fout gevonden, dan kun je de flow niet publiceren voordat je deze hebt aangepast. Als er geen fouten in zitten, kom je op de overzichtspagina terecht. Daarop staat:

• Het moment waarop / de criteria waarbij de Flow begint.
  • De ingestelde groepen.
  • De e-mails, sms-berichten en filters die ingesteld staan in de flow.

Controleer nog één keer of alles juist is en druk vervolgens op “Ga door”. Het laatste wat je nu nog hoeft te doen, is akkoord geven op de anti-spam policy van Webpower. Druk op publish flow en de flow wordt gepubliceerd.

Depubliceren/pauzeren van de flow

• Als de flow gepauzeerd is, volgt Webpower opens en clicks die op dat moment binnenkomen niet op. Ze zijn wel terug te vinden in de statistieken. Opvolgacties worden pas uitgevoerd als een contact weer opnieuw opent of klikt nádat de flow weer opnieuw gepubliceerd is
  • De “Vertraag x-aantal dagen”-stap van een contact wordt gepauzeerd. Als je de flow weer publiceert, wacht je contact nog steeds het aantal resterende dagen. Stel je hebt een vertraging van 3 dagen ingesteld. Op het moment dat je de flow pauzeert is er 1 dag verstreken. 2 weken later publiceer je de flow weer. Dan wordt er nog 2 dagen vertraagd voordat de actie wordt uitgevoerd.
  • Het weer publiceren van een gepauzeerde flow ná de desbetreffende datum in een “vertraag tot datum”-stap, resulteert erin dat Webpower de flow-actie op die datum overslaat.
  • Statistieken van reeds verzonden e-mails komen nog steeds binnen.

Verwijderen van de flow
Je kunt een flow alleen verwijderen als deze niet gepubliceerd is. Wil je een gepubliceerde flow verwijderen? Depubliceer de flow dan eerst en verwijder deze vervolgens. Verwijderen kan door eenmalig op de gewenste flow te klikken en vervolgens op “delete flow” te klikken.

Bij het verwijderen van de flow gaan alle statistieken uit deze flow verloren. Alle contacten, content en filters uit de flow worden niet verwijderd. Deze blijven binnen het Webpower platform gewoon beschikbaar, de flow wordt alleen verwijderd. Logischerwijs worden de vervolgacties binnen deze flow dus ook niet meer uitgevoerd voor de contacten die nog in de flow zaten. Het contact zal dus geen mails meer ontvangen uit deze flow.

Navigeer naar een andere Flow Builder categorie

Rate this article
Negative ratePositive rate (0 rating, 2 votes)